Belgische Cardiologische Liga

Is het woord van de expert heilig?

Artikel van Professor Christian Brohet

Sinds de start van de COVID-19 pandemie zijn we meer dan ooit getuige geweest van een overdreven gemediatiseerde tussenkomst van ‘wetenschappelijke experten’. Infectiologen, virologen, epidemiologen, laboratoriummanagers, zorgverleners, enz. nemen bijna dagelijks het woord via alle mogelijke kanalen. Deze deskundigen hebben zich massaal uitgesproken over verschillende vragen: de realiteit en de ernst van de epidemie, de kenmerken en de wijze waarop SARS COV-2 zich verspreidt, de bepaling en toepassing van bepaalde preventie- en behandelingsstrategieën, enz.

Het minste dat gezegd kan worden is dat de meningen van deze experts vaak zeer uitgesproken en regelmatig tegenstrijdig waren. Dit heeft niet enkel geleid tot een mislukte communicatie, maar tot een werkelijke kakafonie aan informatie. Er is een gebrek aan duidelijke en eenduidige antwoorden op een reeks vragen omtrent het werkelijke nut van: de sanitaire veiligheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het virus, contact tracing en isolatie na besmetting, het opsporen van de besmettings broeihaarden (« clusters »), de effectiviteit van verschillende behandelingen, enz.

Hoe is dit mogelijk?

Ten eerste, het is natuurlijk te begrijpen dat twee experten van mening kunnen verschillen. Dit komt bijvoorbeeld ook vaak voor bij gerechtsdeskundigen, waarbij de rechtbank vervolgens een panel van meerdere experts moet aanstellen om een definitief oordeel te vellen.

Ten tweede, zijn sommige deskundigen werkelijk zeer competent binnen hun vakgebied, maar worden ze veel minder geloofwaardig wanneer ze buiten hun expertise-veld stappen. Een viroloog kan bijvoorbeeld de kenmerken van het coronavirus beschrijven, maar hij zal minder zelfzeker zijn wanneer hij zich uitspreekt over de toekomstige evolutie van de epidemie, wat eerder het domein van een epidemioloog is.

Ten derde, vergeten we soms dat we hier geconfronteerd worden met ‘het dogma van de onzekerheid’. Dit nieuwe virus is op het begin van dit jaar opgedoken en gedraagt zich anders dan eerdere coronavirussen. Daarom kan een specialist in andere pathogenen (zoals HIV of Ebola) geen sluitend advies geven over dit nieuwe COVID-19 virus.

Ten vierde moet men rekening houden met het ‘Dunning-Kruger effect’. Dit is een psychologisch verschijnsel dat voor de eerste keer beschreven werd in 1995 door twee psychologen. Dit effect wordt gekenmerkt door het zelfvertrouwen van een persoon met weinig kennis over een bepaald onderwerp. Incompetente mensen overschatten nogal eens hun eigen kennis, waardoor ze ze zich bovengemiddeld competent wanen. Hoe minder men weet over een bepaald domein, hoe zelfzekerder men zal zijn en hoe minder nuance men zal gebruiken in zijn uitspraken binnen het domein in kwestie, net omdat men zich niet bewust is van de omvang van zijn onwetendheid. Iemand die het vakgebied door en door kent, zal meer nuance gebruiken omdat hij de beperkingen van zijn kennis kan inschatten… Laat ons dus oppassen met de ‘profeten’ binnen de epidemiologie!

Deze overwegingen gelden voor alle communicatie in de medische sfeer, inclusief cardiovasculaire preventie. We moeten voorrang geven aan nauwkeurige, duidelijke communicatie die, indien mogelijk, gebaseerd is op een brede consensus onder specialisten binnen het vakgebied in kwestie. Ik zal niet terugkomen op de rol van cholesterol in de effectiviteit van statines. De artikels die u terugvindt in uw tijdschrift “Hart & Slagaders” zijn namelijk het resultaat van een gezamenlijke overeenkomst tussen de verschillende leden van het redactiecomité.

expert

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?