Koffie en Hart

Artikel van Professor Bernard Cosyns, Dr. Frederik Verbrugge, Dr. Caroline Weytjens, Centrum Hart-en Vaatziekten, UZ Brussel.

Dagelijks één of meer koppen koffie drinken kan volgens nieuw onderzoek (1) het risico van hartfalen verkleinen. Maar alleen als de koffie niet cafeïnevrij is.

Uit de Framingham Heart Study, de Atherosclerosis Risk in Communities Study en de Cardiovascular Health Study, waarbij gedurende tien jaar in totaal meer dan 21.000 volwassenen werden gevolgd die tot drie koppen koffie per dag dronken, bleek dat bij mensen die meer koffie dronken het gevaar voor hartfalen op lange termijn kleiner werd. Cafeïnevrije koffie drinken daarentegen verhoogde het risico significant bij de deelnemers aan het Framingham-onderzoek.

Naast koffie zijn er wel meer courante levensmiddelen en dranken die van nature cafeïne bevatten, zoals (zowel zwarte als groene) thee en chocolade. Ook kan cafeïne worden toegevoegd aan frisdranken, energiedrankjes en dergelijke. Koffie en thee zijn de populairste dranken ter wereld en koffie is daarbij veruit de grootste bron van cafeïneverbruik. Matig cafeïnegebruik hoeft voor de meeste gezonde mensen geen probleem te zijn, maar hou de aanbevolen limiet van 400 mg per dag in het achterhoofd om negatieve bijwerkingen te vermijden. Even belangrijk is het besef dat geen twee mensen gelijk zijn en dat sommige mensen voor cafeïne gevoeliger zijn dan andere. Filterkoffie kan 95–200 mg cafeïne per kop bevatten, bij oploskoffie is dat 27–173 mg per kop. Zwarte thee bevat tussen 40 en 120 mg per kop, groene thee tussen 25 en 29 mg.

Als je onaangename symptomen ondervindt (zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, angst, snellere hartslag en/of hartkloppingen en slaapproblemen), noteer dan hoeveel cafeïne je hebt verbruikt en bouw de hoeveelheid geleidelijk af tot je een punt bereikt waarop je die ongewenste effecten niet meer ervaart.

Denk hierbij ook aan het tijdstip van je laatste cafeïneverbruik. Cafeïne kan na de laatste kop nog ongeveer zes uur in het organisme circuleren. Goed slapen is van belang om gezond te blijven en ziekten te voorkomen. Hou dus in de gaten of een koffietje ‘s avonds of in de late namiddag je niet langer wakker houdt dan gepland of belet dat je lichaam de herstellende slaap geniet die het iedere nacht nodig heeft.

Interessant is dat de bereidingswijze een rol speelt. Ongefilterde koffie wordt geassocieerd met een hogere cardiovasculaire mortaliteit terwijl filterkoffie wordt geassocieerd met een lagere mortaliteit (15% minder) dan geen koffie drinken. (2)

Referenties
  1. Association Between Coffee Intake and Incident Heart Failure Risk
    A Machine Learning Analysis of the FHS, the ARIC Study, and the CHS
    Laura M. Stevens , Erik Linstead , Jennifer L. Hall , David P. Kao
    Oorspronkelijk gepubliceerd 9 februari 2021 https://doi.org/10.1161/CIRCHEARTFAILURE.119.006799Circulation: Heart Failure. 2021;14:e006799
  2. Coffee Consumption and mortality from cardiovascular disease and total mortality : Does the brewing matter matter ?
    Aage Twerdal, Randi Selmer et al
    European Journal of Preventive Cardiology april 2020

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?