Thais rundvlees ‘minute’ met krokante groenten

Deze salade, waarbij het rundvlees in 1 minuut wordt gebakken, is heel gemakkelijk te maken en omvat alle smaken van de Aziatische keuken: de vissaus, geraspte schil en sap van limoen evenals de combinatie munt/koriander. Koop bij voorkeur fijne sneden rundvlees die gemakkelijk oprollen.

Voor 4 personen
Voorbereiding:10 min
Kooktijd: 1 min
Eenvoudig
Matig

1. Saus: meng in een kom, de geraspte schil en het sap van de limoen met de vissaus, de olie, de gemberwortel en het pepertje. Voeg zout en peper toe. Zet opzij.
2. Verwarm de grill voor.
3. Grill de sneden rundvlees 30 seconden aan beide kanten.
4. Verdeel de saus in 2. Giet de eerste helft in een kom. Voeg er het rundvlees aan toe en laat het gedurende 5 minuten marineren. Zet de andere helft van de saus opzij.
5. Salade: meng in een slakom de gehakte lente-uitjes met de geraspte worteltjes, de geraspte komkommer, de kool, de paprika en de jonge sla.
6. Houd 1 eetlepel koriander en 1 eetlepel munt opzij.
7. Voeg de rest van de koriander en munt toe aan de salade. Giet er de overgebleven
vinaigrette bij. Goed mengen. Zet opzij.
8. Strijk de sneden gemarineerd rundvlees open op een werkblad. Beleg ze met de stengels lente-ui, de reepjes wortel en komkommer, de eetlepel koriander en munt. Rol het rundvlees op en prik er een stokje door.
9. Verdeel de salade over kommen of borden. Leg er 2 rolletjes rundvlees op. Garneer met blaadjes munt.

+ Lekker met rijstvermicelli of basmatirijst.
+ Tip: vissaus wordt gemaakt van kleine gefermenteerde visjes. Ze is onontbeerlijk in de Thaise keuken. Kijk in de afdeling Aziatische specialiteiten van je supermarkt.
+ Variant: maak deze salade ook eens met kip, varkensvlees, garnalen, Quorn of tofu.
+ Lekker gezond: in de Aziatische keuken worden meer groenten dan vlees gebruikt. Dit recept is daar een goed voorbeeld van. Net voldoende vlees om kwaliteitseiwitten, ijzer en vitamine B12 op te nemen. De
kruiden en de krokante groenten lopen over van vitamine C en andere waardevolle antioxidanten.

Saus:
geraspte schil en sap van 2 limoenen
1 el vissaus
2 el arachideolie
1 el gemberwortel, fijn gehakt
1 Thaise chilipeper, ontpit en fijn gehakt
8 sneden carpaccio van rundvlees (400 g)
1 el plantaardige olie
Salade:
4 el gehakte lente-uitjes + 4 stengels
100 g geraspte worteltjes + 12 reepjes
1/2 geraspte komkommer + 12 reepjes
100 g witte kool, in fijne reepjes gesneden
1/2 rode paprika, in fijne reepjes gesneden
1 zakje jonge sla
1 bosje koriander, gehakt
3 el munt, gehakt
zout, peper
Garnituur:
blaadjes munt

GETUIGE VAN EEN HARTSTILSTAND ?

HOE HERKEN JE EEN HARTSTILSTAND ?

Het slachtoffer verliest het bewustzijn, reageert niet als men luid roept en ademt niet of heeft geen normale ademhaling.

Hoe reageren ?

Bel de 112
en geef het juiste adres op

Ga meteen over tot hartmassage
a. Plaats je handen in het midden van de borst.
b. Op het ritme van “Staying Alive” duw je 30 keer krachtig op de borst van het slachtoffer (100 keer per minuut)

Defibrilleer met een AED :
Zet het toestel aan en volg de instructies.

Wanneer de hulpdiensten aangekomen zijn, wees fier, jouw handen hebben een leven gered… Word HartRidder !

1 minuut gewonnen is 10 % meer overlevingskans !
Een leven redden kunnen we allemaal.

Vull uw INAMI nummer :

Test_inami nl
Je suis médecin
reCAPTCHA

QUIZZ DU COEUR

[charitable_registration]

Quiz van het hart

Testez-Vous nl
U bent
Boutons radio
Hoe oud bent u ?
Hebt u reeds hartproblemen gehad ?
Lijdt u aan diabetes ?
Hebt u een cholesterolprobleem ?
*
Lijdt u aan hoge bloeddruk ?
*
Heeft een lid van uw familie al een cardiovasculaire aandoening gehad ?
Rookt u elke dag ?
Doet u regelmatig aan lichaamsbeweging :het equivalent van minstens 30 minuten stappen per dag, 5 dagen op 7 ?